Átengedte a vezetést 6 éves kisfiának: az apuka eközben a Facebookon élőben közvetítette az eseményeket, ítélet született az ügyben

2020 májusában történt a döbbenetes eset, amikor egy férfi átengedte a vezetést a mellette ülő 6 éves kisfiának. A felelőtlen tettest elfogták, és meg is született ellene a jogerős ítélet.

Feljelentették a férfit

A rendőrség lakossági jelzést kapott arról, hogy a Facebookon látták, hogy egy férfi átengedi a vezetést egy kisfiúnak, amit élő videóban közvetített az interneten. A bejelentés alapján a Kiskőrösi Rendőrkapitányság nyomozást indított járművezetés tiltott átengedésének gyanúja miatt.

6 éves gyerek vezetett

A 37 éves helyi férfi március 26-án Csengőd külterületén, egy szám nélküli földúton átengedte egy autó vezetését mellette ülő 6 éves fiának, és közel két kilométer hosszan hagyta közlekedni. Mindezt április 2-án megismételték, ekkor a férfi egy másik kocsi volánját adta át gyermekének, aki koránál fogva alkalmatlan a biztonságos vezetésre.

Megszületett az ítélet

A Kiskőrösi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetése és járművezetés tiltott átengedése miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy csengődi férfit, aki gyermekének engedte át személygépkocsi vezetését. 

A „telefonos úton” történt

Az ítélet szerint a vádlott 2020. március 26 -án és április 2-ám Csengőd külterületén az úgynevezett „telefonos” úton 6 és fél éves fia számára átengedte egy automata váltós gépkocsi vezetését, miközben ő mellette, az anyósülésen ült. A gyermek kb. 1,8 kilométer hosszú szakaszon, forgalommentes időben vezette a gépkocsit. A vezetést a férfi a Facebookon élőben közvetítette.

Mikor kell gyermekülés?

A hírben szereplő 6 éves gyermek, vagyis egy első osztályos magassága általában nem éri el a 150 cm-t. A KRESZ szerint a magasság a legfontosabb kérdés annak eldöntésében, hogy a gyermeknek kell-e gyermekülés vagy sem az autóban – írja az autonavigátor.hu

150 cm alatt kötelező a gyermekülés

A gépkocsiban a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Elöl csak akkor ülhet gyermek, ha a menetiránynak hátrafelé fordított ülésben ül és így is csakis akkor, ha az ülés előtt nincs, vagy kikapcsolt állapotban van a légzsák.

Elöl is ülhet gyermekülésben a gyerek

A hagyományos gyerekülésben bármilyen gyermek szállítható elöl, 150 centis magasság felett pedig kiegészítő ülés nélkül is utazhatnak elöl a gyerekek. Igaz, hátul jellemzően nagyobb biztonságban vannak. 

Mikor hagyható el hátul a gyerekülés?

Míg elöl 150, hátul már 135 centis magasság felett is elhagyható a gyerekülés használata, már amennyiben a gyermek az üléshez szerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. Mi számít biztonságosnak? Az, ha az öv nem vágja a gyermek nyakát, hanem a válla magasságában van. Amennyiben nincs így, akkor legalább egy ülésmagasítóra szükség van még.

Kiemelt kép: részlet abból a videóból, amit az apa készített az autót vezető gyermekéről

Mutass több kapcsolódó cikket
Load More In Elfogás
A hozzászólások nem engedélyezettek.

Nézze meg ezeket

“Nem úszhatja meg az ember” – ezt mondta a fóti gyilkos, aki élettársa lányát végezte ki a nyílt utcán

Utólag kicsit megbánta, hogy megölte élettársa lányát, az 51 éves fodrásznőt a 86 éves fót…