Újpesti rendőrtragédia: bocsánatot kért a balesetet okozó rendőr az áldozat családjától

Három éve történt a rendőrtragédia, amelyben Mátyás Balázs törzsőrmester vesztette életét egy brutális balesetben. Munkatársai és családja egy emlékfilmmel emlékeztek meg róla, és könnyeikkel küszködve elevenítették fel a szép emlékeket, az ügyészség pedig vádat emelt a tettessel szemben.

3 éve történt a tragédia

Mint megírtuk februárban lesz 3 éve, hogy egy tragikus közúti balesetben, szolgálat közben életét vesztette a mindössze 22 éves Mátyás Balázs Péter posztumusz törzsőrmester.

Újpesten történt a baleset

2018-ban két rendőrautó a Fóti út és a Leiningen Károly utca sarkán karambolozott. Az elsődlegesen információk szerint azt állapították meg a helyszínen, hogy a 15. kerületi járőröknek zöld lámpája volt, 4.  kerületi kollégáiknak viszont piros ám utóbbi jármű vezetője mégis kihajtott, így ütközhettek össze.

Egy őrmester halt meg

A sofőr végtagtörést szenvedett, társa a helyszínen életét vesztette. Mátyás Balázs Tamás kizuhant a kocsiból, ő a 4. kerületi kapitányság járőreként dolgozott, életét a bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg A másik rendőrautó utasai is megsérültek a karambolban.

70-nel ment a kereszteződésbe

A rendőr egy kereszteződéshez érve egyenesen akart továbbhaladni, és annak ellenére, hogy a lámpa több, mint tíz másodperce tilosat jelzett, a mintegy 70 kilométeres óránkénti sebességről némileg lassítva behajtott a kereszteződésbe.

Nekiütközött egy másik rendőrautó

Ott a vádlottnak jobbról több mint 90 kilométeres óránkénti sebességgel nekiütközött egy Skoda Octavia típusú rendőrautó, amely ugyancsak megkülönböztető fényjelzést használt. Neki azonban a lámpa zöldet mutatott.

Ugyanarra a helyszínre hajtott

A balesetben érintett két szolgálati kocsi a BRFK Tevékenység-irányítási Központ utasítása alapján ugyanarra a helyszínre tartott, mert az ott intézkedő rendőrök segítséget kértek  A baleset következtében egy az Opel Astrában utazó huszonkét éves rendőr őrmester életét vesztette, a vétlen autót vezető rendőr könnyebben sérült, míg utasa és a vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A tragikus éjszaka

Az édesapa szerint Balázsnak a tragédia éjszakáján nem is kellett volna dolgoznia. Csak annyit tudott, hogy bajtásainak kell segíteni. A fiatal rendőr annyit kérdezett a főnökétől, hogy menjünk mi is? Az ügyeletes pedig azt válaszolta: „Bazsi, menjetek ti is”

A vádemelés

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat, amiért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség másfél év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést indítványozott.

A vádlott beismerte bűnösségét

Pénteken a törvényszék előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabás körében folytatott le bizonyítást, majd ítéletet hozott.

Az első fokú ítélet

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánását, különös figyelemmel arra, hogy az elhunyt sértett hozzátartozóitól bocsánatot kért, ők pedig azt elfogadták. Így a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa első fokon másfél év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a rendőr törzsőrmestert halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Nem jogerős

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a védő enyhítésért fellebbezett, a vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.

Az újpesti rendőrtragédiáról készült filmet itt tudod megnézni

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI

Mutass több kapcsolódó cikket
Load More In Baleset
A hozzászólások nem engedélyezettek.

Nézze meg ezeket

Családi ház előtt kapta elő a fegyverét és kezdett lövöldözni: szerelmi bánata miatt benyugtatózta magát a férfi

Gázpisztollyal sétált körbe, majd kezdett el lövöldözni a tettes Érden. Mint kiderült, a f…