12 évvel ezelőtt történt a csepeli kettős gyilkosság: gondnok végzett az iskola igazgatójával és egy tanárral

12 éve történt a brutális csepeli kettős gyilkosság, amikor is Deme Gábor, volt MSZP-s önkormányzati képviselő megölette Takács Istvánt, aki iskolaigazgatóként dolgozott, és szintén szocialista politikusként volt ismert, illetve Papp Lászlót, aki tanárként dolgozott. Mindkét gyilkosságot Kun Tamás gondnok követte el, a tettesek pedig megkapták a büntetésüket: Kunt tényleges életfogytiglanra ítélték 2013-ban, míg Deme 36 év múlva szabadulhat feltételesen az életfogytiglanjából.

Lövések az iskolában

2009. január 7-e, Budapesten, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola: lövések dördültek az intézményben, az igazgató és egy fiatal tanár meghalt. Mindkettejüket az iskola biztonsági őre, Kun Tamás lőtte le. Az ügy hátterében az áll, hogy az alapítvány vezetője rájött, Deme Gábor volt gazdasági igazgatóhelyettes 6 millió forinttal rövidítette meg az intézményt.

Együtt tervezték meg a gyilkosságot

Takács József vizsgálatot indított, rendőrséghez akart fordulni. Deme Gábor nem akarta, hogy kiderüljön, sikkasztott, így összefogott a pedellussal. Elhatározták, megölik az intézmény vezetőjét. Azzal nem számoltak, hogy a férfi megkér egy pedagógust, tartson vele, ahogy arra sem, az egyik áldozat diktafont rejtett a zsebébe.

Egyeztetés az iskolában

A találkozót estére beszélték meg, az akkor már kihalt iskolában. A lövések közvetlen közelről érték a két férfit. Mindketten azonnal meghaltak. A biztonsági őr a kezén sérült meg.  A megrázó felvételen hallható volt, amint a fiatal tanár az életéért könyörög, minközben nevén nevezi a biztonsági őrt.

Mindketten életfogytiglant kaptak

A vádlottakat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléséért jogerősen 2013-ban ítélték el, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, felbujtóját, Deme Gábort életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban 36 év után lehet felülvizsgálni a szabadlábra helyezését. Így a volt politikus leghamarabb 2045-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

Dokumentumfilm készült a gyilkosságról

A tragédia 10. évfordulóján vetítették le Csepelen a Csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilmet, amit Csarnai Attila és Géczy Dávid rendezett, a producere pedig Skrabski Fruzsina és Janovics Zoltán voltak. A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.

Feltárták a tragédia pillanatait

A dokumentumfilm az egykori híradások, bírósági bizonyítékok, a tárgyalásokon készült archív felvételek, a döntő bizonyítékul szolgáló hanganyag alapján, valamint rekonstruált jelenetekkel, színészek alakításával mutatja be a sorsfordító mozzanatokat. Végigköveti a két áldozat és a két gyilkos előéletét, percről percre feltárja a tragédia pillanatait.

Vujity Tvrtko is megemlékezett a tragédiáról

Vujity Tvrtko, akkor még a TV2 riportereként követte végig a tárgyalást. Ma már az ATV munkatársaként Facebook oldalán emlékezett a tragédiára.

A tragédia előtt ismerte meg Takács Józsefet

12 évvel ezelőtt Vujity Tvrtko egy étteremben ünnepelték az egyik családi eseményüket. „Gyermekeink viháncoltak, a szomszéd asztalnál ülők koccintásra emelték poharaikat. Majd a gyertyafújás után a másik ünnepelt, egy szép tartású úr, méltóságteljes lépteivel asztalunkhoz lépett, kezet nyújtott. Szeméből szeretet áradt. Kezet fogtunk, kölcsönösen bemutatkoztunk, majd felköszöntöttük egymást, az úr bemutatta kedves feleségét, én is Gyöngyit neki, majd mindenki felszelte a saját tortáját. Pár hónappal később a híradók vezető híreiben láttam viszont a jóvágású úr fényképét. Meggyilkolták”.

Takács József, az intézmény néhai vezetője

Személyesen követte az ügyet

Ő Takács József volt, a kettős gyilkosság egyik áldozata. A riporter ezután személyesen követte végig a szörnyű tragédia bírósági tárgyalásait, több riportot készített az ügyről. Így emlékszik vissza az egyik fontos pillanatára: „Hallgatom a nálam lévő magnófelvételt. Egy teljesen átlagos beszélgetés végén az áldozat, a kedves idős úr teára és kávéra hívja gyilkosát. Másodpercekkel később eldördül az első lövés. Tíz centiről. A fiatalabb áldozat az életéért könyörög. Nincs esélye. Gyilkosa parancsolgat, majd kegyet gyakorol: elmondja, hogy megkíméli az életét, majd amikor megkapja azt, amit akart, újra lő. Kétszer. Biztosra megy”.

Vujity Tvrtko interjút készít Deme Gáborral – Forrás: Facebook

Az özvegy levelet ír férjének

Vujity Tvrtko visszaemlékezésében arról is ír, hogy Takács József özvegye minden évben egy levelet ír férjének. Ez ma sorban a 12-dik. „Még mindig várja a tanácsot, bátorítást. A szeretetet. Attól, akivel évtizedeket töltött együtt békességben, szeretetben. Attól, akitől elvették a békés éveket. A nagypapaságot. A szeretetteljes ölelés pillanatait. Attól, aki soha többé nem simogat. Nem játszik unokákkal. Attól várja lelke érintését az asszony, akit ma már csak egy sírkő jelöl. És ez az, amit a gyilkosok sosem fognak megérteni. Sem most. Sem 36 év múlva. Soha. Ezt csak Marika értheti. Minden egyes könnycseppjével…”

A polgármester is emlékezett

Borbély Lénárd Csepel polgármestere, ma a temetőben emlékezett a kettős gyilkosság áldozataira. Facebook oldalán ezt írta: „Napra pontosan 12 éve történt a kettős gyilkosság Csepelen, melyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az áldozatokra emlékeztünk meg ma reggel a csepeli temetőben. A szörnyű bűncselekmény politikai háttérét soha nem tárták fel”.

Kiemelt kép: Takács József és Papp László sírja a csepeli temetőben – Forrás: Facebook/Borbély Lénárd

Mutass több kapcsolódó cikket
Load More In Gyilkosság
A hozzászólások nem engedélyezettek.

Nézze meg ezeket

“Nem úszhatja meg az ember” – ezt mondta a fóti gyilkos, aki élettársa lányát végezte ki a nyílt utcán

Utólag kicsit megbánta, hogy megölte élettársa lányát, az 51 éves fodrásznőt a 86 éves fót…