Kábítószer-kereskedők kerültek rendőrkézre Ózdon

Négy férfit vettek őrizetbe az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozói. A gyanú szerint a tettesek új pszichoaktív anyaggal kereskedtek.

Nyomoznak

Az Ózdi Rendőrkapitányság új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A gyanúsítottak 2020. december 1-jén történt előállításukat megelőzően Ózdon új pszichoaktív anyaggal kereskedtek.

Őrizetbe vették a fiatalokat

A szervezett akcióban az elkövetők elfogását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának munkatársai, valamint helyi kapitányság nyomozói hajtották végre. A rendőrök a férfiakat gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az ügyben további nyomozási cselekmények várhatóak.

Akár tragédia is lehet ezen szerek használatából

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az új pszichoaktív szerek mindig kétséges összetételűek és eredetűek, ezért élettani hatásuk kiszámíthatatlan, használatuk akár tragikus kimenetelű is lehet.

Az utóbbi időben a Bika nevű dijáznerdrog szedi az áldozatait

November elején meghalt egy fiatal a „bika” nevű kábítószertől. A 26 éves fiú holttestét a Heves megyei Balaton nevű községben a nagymamája találta meg. A „bika” májusban jelent meg a magyar piacon, már több, mint 20 ember halt meg miatta az országban.

Meglátogatta a nagyszüleit, meghalt az ágyban

A 26 éves Bence a súlyos beteg nagyapját ment meglátogatni a faluba még vasárnap délután. Ott aludt, hétfőn a nagymamája szólt neki, hogy keljen fel, de nem válaszolt. Délelőtt 10 órakor a nagymama benyitott az unokája szobájában, azt látta, hogy Bence mozdulatlanul fekszik, meghalt.

“Bikát” találtak mellette

A kiérkező rendőrök a fiú ágya mellett kábítószert találtak, új dizájner drogot: bikát. A szülők nem tudtak arról, hogy gyermekük drogozik. Mindenki rendes, dolgos embernek ismerte az amúgy elvált fiatalembert.

A szomszéd faluban is halált okozott

A környéken nagyon megy a “bika” nevű kábítószer. A szomszéd faluban, Bükkszentkereszten egy 27 éves, négy gyermekes édesapa halt meg a bika miatt.

Nagynénje karjaiban halt meg

A fiatalember a nagynénje karjaiban halt meg, nem tudták megmenteni. Az asszony azt mesélte a riporternek, hogy a négy gyermekes apuka elfeküdt az ágyon, majd felült, a fejéhez kapott, annyit mondott, hogy jaj-jaj, majd elterült és többet nem szólalt meg.

Olcsó és életveszélyes

A bika nevű drog roppant veszélyes, idén májusban jelent meg a piacon és eddig 20 ember halálát okozta. Azért népszerű, mert olcsó, pár száz forintért hozzá lehet jutni. Sokkot, görcsös rohamot okoz, ha túladagolják, akár órákig is haldokolhatnak tőle.

Szívritmuszavar, keringés leállás

Zacher Gábor toxikológus szerint nem véletlen a “bika” elnevezés. Mint mondja: “Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe” – magyarázta Zacher Gábor.

Kínai cucc

A kínai laborokból származó újtípusú pszichoaktív anyag, a “bika” sokkal erősebb, mint a legtöbb hasonló szer, melyek szintén nagy pusztítást végeznek az országban. A  halálesetek többsége Budapesten történt, de Borsod is különösen érintett, és történt haláleset Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is – mondta Csákó Ibolya, a rendőrség alezredese. 

Inkább a szegények között tarol ez a fajta drog

A hasonló designerdrogok elsősorban a szegregátumokban és a legszegényebbek között terjednek, hiszen az ismeretlen összetételű vegyi anyagokkal felütött porokhoz nagyon olcsón hozzá lehet jutni. Az addiktológusok egyre többet tudnak az anyagról: egy olyan erős idegméregről van szó, amely kómához hasonló állapotot idéz elő, valamint minden használatkor károsítja az agyat. 

Kiemelt kép: Police, YouTube videó

Mutass több kapcsolódó cikket
Load More In Drog
A hozzászólások nem engedélyezettek.

Nézze meg ezeket

Betörés miatt mentek ki a budapesti lakáshoz: droglabor fogadta a rendőröket

Valóságos droglabort kellett felszámolnia a budapesti rendőröknek, miután lakásbetörések m…